Asbest

Over Asbest

Bij bouwwerken van voor 1994 is nog op veel plekken asbest te vinden. Met name door de slijtvaste, brandwerende, isolerende werking en nog vele goede eigenschappen werd asbest toegepast in de bouw. Denk hierbij aan woningen, schuren, bedrijfspanden, scholen, universiteiten, schepen, objecten en in de industrie. Bij renovatie of sloop aan deze bouwwerken is het van belang dat er eerst een asbestinventarisatie plaatsvindt.

Door het uitvoeren van vakkundig onderzoek weet u meteen of er asbesthoudend materiaal aanwezig is. Omdat de kans ontstaat dat asbesthoudende materialen tijdens werkzaamheden worden bewerkt, komt het asbest vrij in de lucht. Met als gevolg een groot veiligheidsrisico voor mens en milieu. Zo veroorzaakt asbest diverse ziektes, zoals longkanker en asbestose.

Bekijk alle diensten

asbest-sfeerfoto-1.png

Constatering van asbest

Asbest vormt geen risico zolang het vastzit en niet beschadigd of verweerd is. Pas wanneer het materiaal wordt bewerkt of is beschadigd komen de vezels vrij. Daarom is een asbestinventarisatie noodzakelijk wanneer u wilt verbouwen of slopen. Vooral wanneer u een oud bouwwerk heeft van voor 1994. Het is raadzaam om een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau in te schakelen om alle asbesthoudende bronnen in uw bouwwerk of object in kaart te laten brengen. Tijdens een asbestinventarisatie onderzoekt de inspecteur het hele gebouw op de aanwezigheid van asbest, en neemt materiaalmonsters als dat nodig is. Aan de hand van het asbestinventarisatierapport kunt u een asbestverwijderaar inschakelen voor de asbestsanering. In oude woningen, maar ook bedrijfspanden, schuren, scholen, schepen, objecten en onderdelen van bouwwerken komt asbest voor. Huiseigenaren, huurders en werknemers van uw bedrijf herkennen niet altijd asbesthoudende materialen. Wanneer u een vermoeden heeft kunt u een inspectie uit laten voeren. Vanaf het moment van identificatie kunnen er vervolgstappen worden gepland.

Direct handelen bij asbest

Hoewel het tot begin jaren 90 heel normaal was om asbest te gebruiken als grondstof in de bouw, is het nu een groot veiligheidsrisico en dienen asbesthoudende materialen te worden verwijderd. Nu zijn er andere, veilige materialen op de markt die sterk, slijtvast, isolerend  en brandvertragend zijn. Wanneer asbest wordt geconstateerd is het van belang om adequaat te handelen. Laat de werkzaamheden uitvoeren door een gecertificeerde asbestinventarisatiebureau als Molenaar Milieutechniek.

Wij hebben ruime ervaring en de juiste vakkennis om asbesthoudende materialen te onderzoeken en in kaart te brengen en dit uit te werken tot een duidelijk en helder asbestinventarisatierapport. Daarnaast kunnen we u begeleiden door op een veilige en snelle manier asbest te verwijderen.

Bekijk alle diensten

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Offerte aanvragen icon-linkje-wit-molenaar-milieutechniek

Scroll naar boven